Het onderhouden van houten gevelelementen

*  Onze producten worden geleverd in de grondverf. Je dient de kozijnen binnen 6 maanden af te lakken indien je een transparante lak gebruikt. Gebruik je een dekkende kleur, dan dien je de kozijnen binnen 12 maanden af te lakken.

Yes, je nieuwe houten kozijnen zijn binnen. We hopen dat alles helemaal naar wens is. We besteden altijd de grootst mogelijke zorg aan de productie van onze kozijnen, tuindeuren ramen en overige producten. Bij de levering van de  houten kozijnen horen ook verwerkingsvoorschriften. Deze geven je informatie over toepassingen van onze producten. Wil je hier meer over weten? Vraag deze dan even op. Het goed verzorgen van kozijnen zorgt voor een waardevaste investering.

De kwaliteit van houten gevelelementen

Voor het hout van onze producten gelden zware en hoge kwaliteitseisen. Dit geldt ook voor de fabricage in onze fabriek. Zo krijgen alle gevelelementen 2 lagen (grond)verf.  Allemaal om een perfect product af te kunnen leveren.

De afbouw en oplevering een kwestie van samenwerken

De kozijnen uit timmerfabrieken worden tegenwoorden steeds vaker afgelakt geleverd en inclusief (isolerende) beglazing. Dit terwijl op veel locaties het afschilderen en het plaatsen van het glas door anderen wordt gedaan. Zo komt eerst de glaszetter. Het kundig aanbrengen van beglazing is ontzettend belangrijk voor de uiteindelijke levensduur van het product. De schilder beoordeeld vervolgens of de kozijnen niet beschadigd zijn. Eventueel hersteld hij de kozijnen als dit nodig is. Vervolgens brengt hij een laatste laag verf aan. Dit natuurlijk als verfraaiing, maar nog belangrijker; als bescherming tegen weer en wind. De laatste laag verf zorgt voor een solide mooie kleur en een goede uitstraling. Daarnaast is dit belangrijk voor de levensduur van het product.

Nu is het zorg dat ook jij de komende jaren ook goed zorgt voor het product.

Het onderhouden van het kozijn.

Je hebt een nieuw huis, je kozijnen zijn vervangen. Maar wat mag jij nu verwachten? We hebben topkwaliteit kozijnen geleverd waar je trots op mag zijn. De glaszetter heeft het glas zorgvuldig geplaatst en de schilder heeft het kozijn prachtig afgewerkt.

De producten zijn zo gemaakt dat er normaal gesproken geen vocht in de kozijnen kan trekken . Toch zullen er altijd aandachtspunten zijn. Je wil natuurlijk niet dat er veel vocht in je kozijn trekt. Tijdens gebruik van de kozijnen kan het zijn dat de verflaag beschadigd. Dit zorgt voor een vermindering van de bescherming van de verflaag. Het is dus belangrijk dat je de houten delen goed inspecteert en onderhoud. Op de hoeveelheid hiervan kun je natuurlijk zelf veel invloed op hebben.

Als je beschadigingen op tijd signaleert en maatregelen trekt kun je zorgen voor een goede lange levensduur. Reiniging je kozijnen daarom één of meerder keer per jaar. Inspecteer het hout op onregelmatigheden. Als je zorgt voor goede reiniging zullen stofdeeltjes niet snel hechten en zal dit positief zijn voor een lange levensduur.

Waarop moet je letten?

We geven je enkele voorzorgsmaatregelen die er voor zorgen dat het kozijn in goede staat blijft. Zoals verteld willen we zorgen dat vocht geen kans krijgt. Daarom dien je te letten op de afstand tussen de laaggelegen houten kozijn onderdorpels en de tuin en/of bestrating. De afstand hiertussen moet minimaal 50mm zijn. Een uitzondering hierop zijn laagreliëfdorpels. Let ook op groeiend gras en planten. Indien deze tegen het houtwerk opgroeien dan blijft het kozijn nat en kan er toch vocht in het hout trekken. De schade die hierdoor ontstaat valt kan niet onder de aansprakelijkheid van de producent of derden.

Onderhoudsschema

We adviseren om een vakschilder en/of onderhoudsspecialist een schema voor inspectie en onderhoudswerkzaamheden op te stellen. Als je uitgaat van de eerder benoemde basiskwaliteiten en omstandigheden, dien je rekening houden met een volgende schilderbeurt in het onderhoudsschema. Natuurlijk kan het bijwerken van de verflaag in de tussentijd ook gewenst en soms zelfs noodzakelijk zijn indien het kozijn beschadigd is.

De vakman beoordeelt één jaar voor de gestelde periode of het schilder- of beglazingskitwerk nog helemaal in orde is. Hij beoordeelt dan of het schilderwerk en/of de beglazingskit direct herstelt moet worden. Anders bepaalt hij of het een jaar mee kan of dat het nog een jaar langer uitgesteld kan worden.

Natuurlijk kun je ook bepalen dat de verf vervangen dient te worden als de laag nog wel goed is. Dit komt vaak voor als iemand een nieuwe kleur op zijn kozijnen wil.

Wil je je kozijnen zelf schilderen en kitten? Dan adviseren we je om wel advies te vragen aan een professionele schilder. De inspectie dient wel door een vakman te gebeuren. Het tijding zien van naden bij verbindingen, kale plekken (o.a. bij scherpe kanten) en slijtage van de verf (verpoederen) wat vooral voorkomt op de onderdorpels aan de zonzijde van het huis, zal voor u een goed signaal zijn voor benodigd onderhoud. Bij zelf inspecteren is het noodzaak elk jaar het geveltimmerwerk nauwlettend na te gaan op de genoemde kwetsbare plekken, zodat je goed en op tijd kunt reageren.

Onderhoudsadvies geveltimmerwerk Controle of inspectie

De verflaag slijt langzaam door weer en wind. Het kozijn aan de zonzijde slijt sneller dan het kozijn die aan de schaduwzijde is geplaatst. Ook beschutting van bijvoorbeeld gootoverstekken, een balkon of galerij zorgen voor extra bescherming. Een gevel die geschilderd is in donkere tinten en aan de zonzijde is gericht, is extra gevoelig voor slijtage van de verf. Dit komt door de warmte die de donkere gevel opneemt. De hoge oppervlaktetemperaturen overdag op warme dagen en de afkoeling in de koude nacht zorgt voor spanning op de verflaag. Hierdoor kan de verf sneller afbreken. Daardoor verliest het z’n beschermende werking.

De zon kan echter ook invloed uitbrengen op de kozijnverbindingen. Het is belangrijk een naad tussen twee kozijnonderdelen, ook wel een kozijnverbinding genoemd, tijdig te herstellen indien beschadigd. Ook het beglazingssysteem met kit en/of rubbers zijn hierin erg belangrijk. De kit (natte beglazing) en het rubber (droge beglazing) dient de naad tussen het glas en het houtwerk volledig en blijvend afsluiten. Een goede verbinding van het glas en de glaslat is erg belangrijk. Een tijdige bijwerk- of volledige schilderbeurt is essentieel. Indien je de verflaag zelf aanbrengt is het handig om advies te vragen aan een vakman over de keuze van het verf. Deze moet namelijk afgestemd worden op de huidige verflaag. Je kunt hierover informatie inwinnen in de documentatieset die bij de oplevering van de woning door de bouwer of de projectontwikkelaar is verstrekt.

Let ook op de techniek van het aanbrengen van, en de behandeling van de gevoelige details. Dit heeft veel invloed op de levensduur van het product. Het tijdig uitvoeren van onderhout speelt altijd een positieve rol bij het aanvragen van garanties. Schade-experts zullen bij slecht onderhoud sneller een negatief oordeel geven. Zorg daarom altijd voor een goed bijgehouden houten kozijn.