Hoe plaats ik mijn nieuwe deurkozijn?

Montagehandleiding: hoe plaats ik mijn nieuwe deurkozijn?

Je hebt je nieuwe deurkozijn ontvangen en bent klaar om hem in de gevel te plaatsen. We nemen je graag stap voor stap mee. Er zijn namelijk een paar punten waar je rekening mee moet houden.

Stap 1: Het slopen van je oude deurkozijn

Je start uiteraard met het verwijderen van de draaiende delen (de huidige deur). Bij deurkozijnen met vast glas snijd je als eerst de huidige kitrand los. Dit doe je met een lang stanleymes. Je haalt de glaslatten los. En daarna verwijder je het glas met een zuignap.

Nu verwijder je de eventuele tussenstijlen en tussendorpels. Dit doe je door ze op 2 plekken schuin door te zagen. Je haalt het stuk hout dat je losgezaagd hebt weg. Nu verwijder je alle stijlen en dorpels, deze kun je eenvoudig losbreken.

Je verwijdert nu de buitenstijlen en de dorpels. Bij de sloop van de buitenstijlen en de dorpel probeer je de bestaande spouwlat te behouden! Probeer ook het eventuele lood boven je deurkozijn op zijn plaats te laten zitten en haal het oude deurkozijn eruit.

Let bij het verwijderen van het bestaand kozijn goed op of het bestaand metselwerk/rollaag boven het kozijn nog goed op zijn plaats blijft zitten. Een kozijn heeft geen dragende functie.

Stap 2: Zet het deurkozijn op zijn plek

Bij het plaatsen van je deurkozijn houd je de speling aan de beide zijkanten gelijk. De naad rondom het kozijn blijft dus altijd even groot gelijk. Dus als je links 4 mm speling hebt, dan moet je rechts ook 4 mm speling hebben.

Zorg dat het kozijn waterpas is. Anders kan je problemen krijgen met het afhangen van de deur. Als het deurkozijn in de muuropening is geplaatst, zorg je ervoor dat één persoon het kozijn goed op zijn plek houdt. Met speciale kozijnschroeven zorgt de andere persoon dat het kozijn vastgezet wordt. De aanbevolen schroefafstand is maximaal 400 mm (h.o.h) hart op hart in de kozijnstijlen.

Je test tussendoor altijd nog een aantal keer of het deurkozijn nog steeds waterpas is. Als je iets verschoven bent kun je dit nog op tijd corrigeren.

Let op dat bij het plaatsen van een deurkozijn de hang- en sluitnaden evenwijdig blijven en niet veranderen.

Stap 3: Het afpurren en aftimmeren van het deurkozijn

Je hebt nu een ruimte die afgepurt moet worden. Je spuit rondom de ruimte tussen het kozijn en de stelstrook/muur vol met pur. Je begint altijd hierbij achteraan zodat er geen luchtbellen achter de pur ontstaan als het uitzet.

Als de pur droog is, snijd je de overtollige randen af. Hierna kun je de kozijnen aan de binnenkant netjes aftimmeren en is het kozijn helemaal klaar!

Gefeliciteerd je hebt zelf je deurkozijn geplaatst!

Stap 4: Houd rekening met de dorpel

Zorg ervoor dat  de dorpel goede ondersteuning heeft. Zo kan de dorpel niet doorveren of rond kan gaan staan. Als de dorpel kan doorveren komt er extra nadelige belasting op de verbindingen.

Zorg er altijd voor dat er geschikte ankers geplaatst worden op maximaal h.o.h. (hart op hart) 300 mm van elkaar en startend op 150 mm vanaf de dagkant van de eindstijl. Zorg ook voor ankers links en rechts onder de tussenstijlaansluiting op 100 mm van de dagmaat. Verdeel in het geval van tussenstijlen de ankers ook op maximaal h.o.h. 300 mm.

Stap 5: Beglazen

Je deurkozijn is geplaatst. Nu is het tijd om je glas te plaatsen. Bekijk deze handleiding waarin we stap voor stap uitleggen hoe je het glas plaatst en afkit.

Stap 6: Het schilderen

We leveren je deurkozijn altijd met 2 lagen grondverf van 150 mu. Deze laag zorgt voor de eerste bescherming. Maar voor de beste bescherming lak je het kozijn na plaatsing nog af.

Let hierbij op dat je het hang- en sluitwerk niet schildert. Als er toch verf op het hand en sluitwerk of op het glas komt kun je dit het beste direct verwijderen.

Stap 7: Het goed onderhouden van je kozijnen

Om je kozijnen zo lang mogelijk mooi te houden zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het onderhouden van je kozijnen kost niet veel tijd, maar is wel erg belangrijk. Hier lees je waar je allemaal rekening mee moet houden bij de onderhoud van je houten kozijn.

Hoe plaats ik een deurkozijn?