Wat is een sponning?

Als je wel eens in het wereldje van de kozijnen bent gedoken, ben je het vast tegengekomen; een sponning. Bijna elk kozijn heeft namelijk een sponning. Maar wat is een sponning precies? Waarvoor dient een sponning? En wat voor soorten sponningen zijn er precies?

Welke sponningen zijn mogelijk bij Houten Kozijn Online?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; bij Houten Kozijn Online plaatsen we standaard een kalksponning als muuraansluiting. Dit is de meest gebruikte sponning en is in bijna alle gevallen de beste oplossing. Wil je een andere sponning? Zoals een renovatiesponning of misschien wil je helemaal geen sponning? Zet dit dan in de opmerkingen van je bestelling. We kijken graag met je naar de mogelijkheden en de beste oplossing voor jou.

Waarvoor dient een sponning?

Bijna elk kozijn heeft een muursponning. Dit is een inkeping die uitgespaard wordt aan de zijkanten van het kozijn. Door een sponning te plaatsen wordt het aansluiten van het kozijn aan de muur eenvoudiger en is de aansluiting steviger.

Muursponningen en raam- en deursponningen

Er zijn vele verschillende sponningen. We maken onderscheid in muursponningen en raam- en deursponningen. Muursponningen worden gebruikt om een kozijn op een muur aan te sluiten. Standaard plaatsen wij dus een kalksponning. Wil je een andere sponning? Laat dit dan weten in de opmerkingen bij je bestelling.

De raam- en deursponningen worden geplaatst op de plek waar de deur of raam op het kozijn valt. Is het een naar binnendraaiend raam of deur, dan wordt de sponning aan de binnenzijde van het kozijn geplaatst. En andersom; draait het raam of de deur naar buiten? Dan wordt de sponning aan de buitenzijde geplaats.

Verschillende muursponningen

Zoals we eerder al vermeldde zijn er veel verschillende muursponningen. De meest voorkomende is de kalksponning. Deze plaatsen we standaard in onze kozijnen. Wil je een andere? Zet dit in de opmerkingen en we kijken graag naar de mogelijkheden.

Kalksponning

Een kalksponning wordt vaak gebruikt. Deze sponning wordt namelijk gebruikt om een kozijn in een muuropening te plaatsen. Een kalksponning bestaat uit een V-vorm en wordt geplaatst aan de zijkant van een kozijn. Zo kan het kozijn geplaatst worden tegen het metselwerk, in de muuropening. De V-uitsparing wordt vervolgens gevuld met mortel, zodat het kozijn stevig op zijn plek blijft. Door de strakke aanslag van een kalksponning is het makkelijk een spouwlat te plaatsen.

Kloostersponning

Een kloostersponning lijkt op een kalksponning. Ook deze sponning heeft een V-vorm en wordt gebruikt om kozijnen in muuropeningen te plaatsen. Het enige verschil is dat een kloostersponning niet gevuld wordt met mortel.

Renovatiesponning

Een renovatiesponning wordt toegepast bij verbouwingen. Als je een kozijn vervangt kun je er dus voor kiezen een renovatiesponning te gebruiken. Je verwijdert het oude kozijn en plaatst het nieuwe kozijn van buiten. Zet het kozijn in de muuropening en monteer hem netjes op de juiste manier af.

Vlakke sponning / geen sponning

Het komt niet vaak voor. Maar soms wordt er gekozen voor een vlakke sponning. Dit wordt gebruikt bij het bouwen van een houtenskelet. Bijvoorbeeld bij het bouwen van een tuinhuis.