Houten tuindeur

Houten- en Ekosiet onderdorpels

Momenteel twijfel je misschien nog bij de keuze uit een houten onderdorpel en een Ekosiet onderdorpel. In dit bericht laten we het verschil zien. En vertellen we de voor- en nadelen van beide. 

Waarvoor dient een onderdorpel

De onderdorpel is de horizontale balk onderaan de deur. Deze wordt gebruikt als drempel om de kier tussen de vloer en deur te dichten. Door de onderdorpel heeft het vocht geen mogelijkheid om in de kozijnstijlen te trekken.

Deurkozijnen zijn de meest gebruikte kozijnen in een huis. Dit omdat de deur vaak open en dicht gaat. Deze kozijnen hebben daardoor meer kans op beschadigingen. Vooral de onderkant van het kozijn, de onderdorpel dus. Een onderdorpel heeft vaak flink wat te verduren, niet alleen door mensen die in- of uitlopen. Maar wat ook veel invloed kan hebben zijn de weersomstandigheden zoals wind en regen.

Houten onderdorpels en Ekosiet onderdorpels

Bij Houten Kozijn Online heb je keuze uit een houten onderdorpel (gemaakt van Mahonie) en een Ekosiet onderdorpel.

Het voordeel van een Ekosiet onderdorpel

Het voordeel van een Ekosiet onderdorpel is dat deze makkelijk te onderhouden is en erg lang meegaat. Deze kunststof onderdorpel zorgt ervoor dat het vocht van buitenaf niet in de kozijnstijlen kan trekken, dit is beter voor de houten kozijnen aangezien dit houtrot kan voorkomen. We willen natuurlijk dat de kozijnen in goede staat blijven.

+ Langere levensduur
+ Minder onderhoud
– Prijs

Houten onderdorpel

Een houten onderdorpel is veel voordeliger en wordt vaak gebruikt bij kozijnen die wat meer van de grond af staan, waardoor de kozijnen minder last hebben van vocht. Het beste is om deze ongeveer 50 mm van de grond te plaatsen.

Het is wel belangrijk dat je de houten onderdorpel naast de grondverf waarin hij geleverd wordt, ook goed in de lak zet. De houten onderdorpel kun je het beste 1 keer per 5 jaar opnieuw lakken. Dan weet je zeker dat hij goed beschermd blijft.

+ Goedkoper
– Meer onderhoud nodig
– Kortere levensduur

Wil je advies over de onderhoud van je onderdorpels?

 

Houten onderdorpel of ekosiet onderdorpel

Neem contact met ons op bij vragen

Loop je ergens tegenaan of heb je een vraag over het inmeten van je kozijn? Neem dan gerust contact met ons op.