Houten tuindeur met roedes

Onderhoud onderdorpels

Bij Houten Kozijn Online heb je de keuze uit een Ekosiet onderdorpel en een houten onderdorpel. Het goed onderhouden van je dorpel is belangrijk om de levensduur te verlengen.

Onderhoud Ekosiet onderdorpels

Als je kiest voor een Ekosiet onderdorpel, dan is er veel minder onderhoud nodig dan bij een houten onderdorpel.

Deze Ekosiet onderdorpel is gemakkelijk schoon te houden. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een schoonmaakmiddel. Dit kan een normaal schoonmaakmiddel zijn die overal te verkrijgen is.

Bij het schoonmaken van een Ekosiet onderdorpel, raden we af om schuursponsen en schuurmiddelen te gebruiken. De kans op witte en doffe plekken is dan erg groot. Merk je onverwachts dat er toch witte en doffe plekken zijn ontstaan, dan kun je dit het beste wegwerken door deze plekken weg te borstelen met een schoenborstel waarna je de onderdorpel nog even dient op te poetsen met olie.

Wat ook erg belangrijk is om schoon te houden, zijn de ontwateringsgaatjes, als je deze goed schoonhoudt voorkomt dit eventuele verstoppingen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een spiraalborsteltje voor gebruiken.

Onderhoud Houten onderdorpel

Onze houten kozijnen en houten dorpels worden twee keer in de grondverf gezet, dit zorgt voor de eerste bescherming. Maar alleen de grondverf zelf dient niet de optimale bescherming. Het is daarom erg belangrijk het hele kozijn goed af te lakken nadat je het geplaatst hebt. Deze beschermende laklaag is erg belangrijk omdat vocht dan geen kans krijgt om in het hout te trekken. De laklaag zorgt dus voor een langere levensduur.

Het beste is om je onderdorpel een paar keer per jaar te reinigen. Dit kan gemakkelijk met een allesreiniger en lauwwarm water. Zorg ervoor dat je hiervoor een doek pakt die geen krassen achterlaat, dit kan slecht zijn voor de beschermende laklaag.

Omdat onderdorpels vaak flink wat te verduren hebben is het belangrijk om deze regelmatig te controleren op beschadigingen. Als je beschadigingen opmerkt is het verstandig adequaat te reageren. Je kunt hiervoor een vakman inschakelen, als je hier zelf kennis van hebt kun je het ook zelf oppakken.

Meer weten over het verschil tussen een Ekosiet-onderdorpel en een houten onderdorpel?

Neem contact met ons op bij vragen

Loop je ergens tegenaan of heb je een vraag over het inmeten van je kozijn? Neem dan gerust contact met ons op.