blog zo bespaar je energie en geld voor de feestdagen

Zo bespaar je energie en geld voor de feestdagen

De feestdagen komen eraan en dat betekent dat veel mensen druk bezig zijn met het plannen van diners, cadeaus kopen en het versieren van hun huis. Het is vaak een dure periode in het jaar, maar gelukkig zijn er manieren om geld te besparen en tegelijkertijd een warme, gezellige sfeer in huis te creëren.

Tips voor bezuinigen in huis en geld besparen

Je kunt natuurlijk slim boodschappen doen, letten op de kleintjes en even geen luxeproducten kopen. Maar je huis isoleren is een vaak vergeten manier om op korte én lange termijn geld te besparen. Tocht, slecht afgedichte kieren en naden en een slechte woningisolatie zijn oorzaken van een hoge energierekening. Dit voorkom je door energie te besparen in huis. Gelukkig is dit makkelijker dan je denkt. Je kunt jouw stroomverbruik op verschillende manieren verminderen, bijvoorbeeld door te investeren in je woningisolatie en zuinige apparaten te installeren.

Wie het kleine niet eert…

Met besparen op energie en gas sla je twee vliegen in één klap. Enerzijds wordt je huis minder koud en tochtig en anderzijds je energierekening lager. Daarnaast stoot je minder CO2 uit, doordat er minder energie nodig is om je huis te verwarmen. Besparingen op energie zijn hierdoor goed voor je portemonnee en je huis. Hoewel afzonderlijke maatregelen op het eerste gezicht misschien klein lijken, levert besparen op elektriciteit en gas je op jaarbasis wel veel op. Kleine beetjes maken samen immers een groot verschil!

Slim besparen op energie: controleer je huis op kou en tocht

Vraag jij je af waarop je kunt besparen? Begin dan bij het controleren van je woning en kijk kritisch naar ruimtes die in de wintermaanden altijd koud zijn. Zijn er plekken waar het altijd tocht of waar het standaard een paar graden kouder is dan in de rest van het huis? Dan is dit een goede plek om te beginnen met jouw besparingsplan. Heb je een slimme meter in huis? Dan kun je hier al veel van aflezen. Bijvoorbeeld wat je energieverbruik in elke en wanneer je deze energie verbruikt. Heb je deze nog niet? Overweeg dan om een slimme meter in huis te installeren.

Bespaartips om te bezuinigen op energie: wel een warm huis, geen hoge rekening

Met de feestdagen wil je dat jouw huis gezellig en knus is, en niet in de kou zitten. Een energierekening die door het dak gaat, draagt echter zelden bij aan een knusse sfeer in huis. Stroom besparen in huis kan daarom op verschillende manieren. Geldbesparing door ledlampen en het dichten van naden en kieren zorgt al voor een beter energieverbruik in huis. Vooral bij oude huizen kunnen kieren rondom het kozijnhout ontstaan, door de werking van het hout over de vele jaren. Door dit aan te pakken, isoleer je jouw woning beter. Je kunt ook geld besparen door subsidie aan te vragen voor energiebesparende maatregelen. Zo kun je jouw duurzame initiatieven (deels) financieren met subsidie. Overigens kun je ook op je verwarming besparen door deze uit te draaien in kamers waar je niet of weinig komt.

besparen op energiekosten

Wek zelf energie op met zonnepanelen

Door zonnepanelen te installeren op je huis, wek je zelf energie op en kun je op jouw energiekosten besparen. Omdat dit een investering in je huis is, ga je met deze maatregel dus niet direct drastisch geld besparen of bezuinigen op stroom, aangezien deze investering zich eerst terug moet verdienen. Je zult aan jouw maandelijkse gas- en energieverbruik wel merken dat deze kosten aanzienlijk lager zijn dan voorheen. Op lange termijn bespaar je hier dus geld mee.

Vervang energieslurpers en zet ze uit

Ledverlichting is een stuk zuiniger dan gewone gloeilampen. Zeker in oudere huizen kom je nog regelmatig gloeilampen tegen. Vervang daarom al jouw oude verlichting voor duurzame ledverlichting. Ook oude wasmachines, drogers en koelkasten kunnen soms ware energieverslinders zijn. Door deze te vervangen voor energiezuinige modellen, zullen je energiekosten ook verminderen. Zet ook de stroom uit van apparaten die in standby-modus staan. Deze slurpen ongemerkt energie.

Verduurzaam je huis met houten kozijnen

Je huis op een duurzame manier verbouwen zorgt ervoor dat je minder energie hoeft te verbruiken en thuis stroom kunt besparen. Houten raamkozijnen zijn natuurlijke isolatoren en hebben uitstekende thermische eigenschappen. Het isoleert zelfs beter dan metaal, kunststog en aluminium wanneer het met dubbel of triple glas geplaatst wordt. Daarnaast is hout makkelijk te repareren bij eventuele beschadigingen en het gaat jarenlang mee. Dit maakt het een milieuvriendelijke keuze.

Vervang enkel glas voor dubbel of triple glas

Dubbel en triple glas doen wonderen voor je energierekening, doordat alles beter geïsoleerd is. Tijdens de feestdagen, wanneer de verwarming vaak aan staat en de kerstverlichting brandt, kan een goede isolatie van je kozijnen een aanzienlijk verschil maken in je energieverbruik. Dit betekent dat je huis warmer blijft in de winter en koeler in de zomer, waardoor je bespaart op je energierekening. Als je jouw kozijnen dus gaat vervangen, kies je voor HR++- of HR+++-glas. Dat is een slimme keuze.

Met deze energietips woon je comfortabeler en duurzamer en bespaar je energie. Welke tips pas jij toe in jouw huis?

Neem contact met ons op bij vragen

Loop je ergens tegenaan of heb je een vraag over het inmeten van je kozijn? Neem dan gerust contact met ons op.