Hoe meet ik mijn kozijn op?

Hoe meet ik mijn kozijnen op?

Handleiding – kozijn inmeten

Voordat je je kozijn bestelt, wil je natuurlijk eerst alles goed inmeten. We snappen dat hier soms wat onzekerheid bij komt kijken. Maar het inmeten van je kozijnen is een stuk makkelijker dan je misschien denkt. We helpen je stap voor stap verder.

Stap 1 – Kijk bij het inmeten van je kozijn altijd vanaf buiten

Bij het inmeten van een kozijn, meten we altijd aan de buitenzijde van het pand. Dit geldt voor al onze producten. Ook de deurkozijnen en de schuifpuien. Dus, pak een rolmaat en loop even mee naar buiten.

Stap 2  – De breedte inmeten

We gaan eerst de breedte van het kozijn inmeten. Meet altijd van metselwerk tot metselwerk, dit noemen we de steenslag. Doe dit op 3 plekken: onderaan het kozijn, in het midden van het kozijn en bovenaan het kozijn.

Je hebt nu dus 3 maten. Bijvoorbeeld:

 • 1000 millimeter
 • 1005 millimeter
 • 995 millimeter

Stap 3 – Pak de kleinste breedtemaat

Pak de kleinste breedtemaat. In ons voorbeeld hierboven is dit 995 millimeter. Haal hier nu 5 millimeter vanaf. Dit is speling, zodat je kozijn goed passend is.

Je breedte is nu dus 990 millimeter.

Als je metselwerk veel oneffenheden heeft, dan kun je hier ook 10 millimeter vanaf halen. Dan kom je dus uit op 985 millimeter. Zo ben je altijd verzekerd van een passend kozijn.

Stap 4 – De hoogte inmeten

Dan gaan we nu de hoogte van het kozijn inmeten.

Er zijn nu 2 opties:

 • 1) Je hebt een raamdorpel aan de buitenzijde van de gevel.
 • 2) Je hebt geen raamdorpel aan de buitenzijde van de gevel.

Stap 4a – De hoogte inmeten met een raamdorpel

Als er wel een raamdorpel aan de buitenzijde van de gevel is, meet je vanaf het metselwerk bovenaan het kozijn tot het metselwerk onderaan het kozijn.

Dit doen we weer op 3 verschillende plekken: helemaal links, in het midden en helemaal rechts.

Bijvoorbeeld:

 • 700 millimeter
 • 705 millimeter
 • 720 millimeter

Pak ook hier altijd de kleinste maat. In ons voorbeeld is dit 700 millimeter. Haal hier 20 millimeter vanaf. De hoogte in ons voorbeeld is dus 680 millimeter. Hier kun je 25 millimeter speling aanhouden als het metselwerk veel uitsteekt.

Stap 4b – De hoogte inmeten zonder een raamdorpel

Als er geen raamdorpel aan de buitenzijde van de gevel is, dan meten we vanaf het metselwerk bovenaan het kozijn loodrecht naar beneden tot de bovenkant van de bestaande dorpel.

Dit doen we ook weer op 3 verschillende plekken.

Bijvoorbeeld:

 • 700 millimeter
 • 705 millimeter
 • 720 millimeter

Pak ook hier altijd de kleinste maat. In ons voorbeeld is dit 700 millimeter. Haal hier 5 millimeter vanaf. De hoogte in ons voorbeeld is dus 695 millimeter. Als het metselwerk veel uitsteekt, kun je in plaats van 5, ook 10 millimeter van de kleinste maat afhalen.

Stap 5 – Voer de maten in op de website

Nu heb je de 2 maten die je kunt invoeren in de website.

Hoogte: 695 millimeter

Breedte: 680 millimeter

Neem contact met ons op bij vragen

Loop je ergens tegenaan of heb je een vraag over het inmeten van je kozijn? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar 0162 435278 of een e-mail te sturen naar info@houtenkozijnonline.nl. Nadat je alles duidelijk hebt, kan je supersnel je kozijnen bestellen bij Houten Kozijn Online.

Hoe meet ik mijn kozijn op?

Neem contact met ons op bij vragen

Loop je ergens tegenaan of heb je een vraag over het inmeten van je kozijn? Neem dan gerust contact met ons op.