openslaande tuindeuren

Wat is een sponning?

Een sponning is een welbekend begrip in de wereld van kozijnen. Bijna elk deur- en raamkozijn heeft namelijk een sponning. Maar wat is dat nou precies? Wij leggen je uit waarom sponningen zo belangrijk zijn in je kozijnen.

Welke sponning ontvang je bij je bestelling?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, bij Houten Kozijn Online plaatsen we standaard een kalksponning als muuraansluiting. Dit is de meest gebruikte sponning en is in bijna alle gevallen de beste oplossing. Heb je een andere voorkeur, zoals een renovatiesponning of geen enkele sponning? Zet dit dan in de opmerkingen van je bestelling. We kijken graag met je naar de mogelijkheden en de beste oplossing voor jou.

Waar dient het voor?

Bijna elk kozijn heeft een muursponning. Dit is een inkeping die uitgespaard wordt aan de zijkanten van het kozijn. Door sponningen te plaatsen, wordt het aansluiten van het kozijn aan de muur eenvoudiger en is de aansluiting steviger.

Muursponningen en raam- en deursponningen

Er zijn vele verschillende sponningen. We maken onderscheid in muursponningen en een sponning voor je raam of deur. Muursponningen worden gebruikt om een kozijn op een muur aan te sluiten. Zoals we eerder al noemden, plaatsen wij standaard kalksponningen. Indien je dit graag anders wenst, horen wij dat graag.

De sponning in je deur- en raamkozijn wordt geplaatst op de plek waar de deur of raam op het kozijn valt. Indien het een naar binnendraaiend raam of deur betreft, wordt de sponning aan de binnenzijde van het kozijn geplaatst. En andersom: als het raam of de deur naar buiten draait, dan wordt de sponning aan de buitenzijde geplaatst.

Kalksponning

Kalksponningen worden vaak gebruikt. Deze sponning wordt namelijk gebruikt om een deur-of raamkozijn in een muuropening te plaatsen. Een kalksponning bestaat uit een V-vorm en wordt geplaatst aan de zijkant van een kozijn. Zo kan het kozijn geplaatst worden tegen het metselwerk, in de muuropening. De V-uitsparing wordt vervolgens gevuld met mortel, zodat het kozijn stevig op zijn plek blijft. Door de strakke aanslag van een kalksponning is het makkelijk een spouwlat te plaatsen.

Kloostersponning

Een kloostersponning lijkt op een kalksponning. Ook deze sponning heeft een V-vorm en wordt gebruikt om kozijnen in muuropeningen te plaatsen. Het enige verschil is dat een kloostersponning niet gevuld wordt met mortel.

Renovatiesponning

Een renovatiesponning wordt toegepast bij verbouwingen. Als je een kozijn vervangt, kun je er dus voor kiezen een renovatiesponning te gebruiken. Je verwijdert het oude kozijn en plaatst het nieuwe kozijn van buiten. Zet het kozijn in de muuropening en monteer hem netjes op de juiste manier af.

Glassponning

Glassponningen worden gebruikt bij kozijnen met vast glas. De sponning maakt het mogelijk om het glas in te plaatsen. Deze sponningen zorgen ervoor dat het glas op zijn plaats blijft. Hierbij is het nog wel nodig om een rubberen tochtstrip of kitafdichting toe te passen op het punt waar het glas uit de sponning komt. Enkel de sponning zorgt namelijk niet voor een waterdichte afsluiting.

Vlakke sponning/geen sponning

Het komt niet vaak voor, maar soms wordt er gekozen voor een vlakke sponning. Dit wordt gebruikt bij de houtskeletbouw. Denk dan bijvoorbeeld aan het bouwen van een tuinhuis.

Stel ons gerust je vragen

Wil je meer weten over sponningen voordat je een kozijn gaat bestellen? Laat dit ons weten door te bellen naar 0162 435278 of een e-mail te sturen naar info@houtenkozijnonline.nl. Ook zijn iedere werkdag te bereiken via onze online chat.

Neem contact met ons op bij vragen

Loop je ergens tegenaan of heb je een vraag over het inmeten van je kozijn? Neem dan gerust contact met ons op.