Zelf kozijnen vervangen: stap 1

Wil je zelf je kozijnen gaan vervangen? Is het houten kozijn bijvoorbeeld gaan rotten of is er een andere reden om deze te vervangen? Dan is het natuurlijk van belang dat je eerst je oude kozijnen zorgvuldig hebt verwijderd. Dit doe je door eerst het eventuele glas weg te snijden. Ga met een lang stanleymes langs de kitrand om dit los te maken. Vervolgens verwijder je de glaslatten met een zuignap.

Stap 2: je oude kozijnen in hun geheel verwijderen

Daarna verwijder je tussenstijlen en -dorpels door deze op twee plekken schuin door te zagen. Het losgezaagde stukje haal je eruit, waarna de stijlen en dorpels verder verwijderd kunnen worden. Op dezelfde manier verwijder je de buitenstijlen en -dorpels. Probeer de bestaande spouwlat te behouden en laat eventueel bestaand lood boven het kozijn zitten. Je kozijn kan nu in zijn geheel verwijderd worden. Let hierbij wel op dat het bestaand metselwerk/rollaag boven het kozijn goed op zijn plek blijft zitten.

Stap 3: je nieuwe kozijnen zetten

Bij het plaatsen van je kozijn is het handig om met een extra persoon te werken. Allereerst houd je bij het vervangen van je houten kozijn rekening met het behoud van speling aan beide zijkanten. Verdeel dit gelijkmatig, zodat de naad rondom het kozijn gelijk is. Controleer dan of dit waterpas is. Plaats het kozijn dan in de muuropening en zorg ervoor dat één persoon deze goed op zijn plek houdt. De ander schroeft het kozijn dan vast met speciale kozijnschroeven. De aanbevolen schroefafstand is max. h.o.h. (hart op hart) 400 millimeter in de kozijnstijlen. Test tijdens dit proces regelmatig of het kozijn waterpas staat en dat de hang- en sluitnaden van ramen evenwijdig blijven.

Stap 4: pur en timmer je kozijnen af

Bij het monteren van het kozijn, blijft er ruimte over die je vanuit de binnenzijde afpurt. Dit doe je eenvoudig door deze ruimte tussen het kozijn en de stelstrook/muur vol met pur te spuiten. Begin altijd achteraan om luchtbellen – tijdens het uitzetten – te voorkomen. Is het pur droog? Dan snijd je de overtollige randen af en timmer je de binnenkant van de kozijnen netjes af. Op deze manier heb jij helemaal zelf je kozijnen vervangen, zonder hiervoor extra kosten te maken!

Je kozijnen laten vervangen door een professional

Wil je je kozijnen liever niet zelf vervangen? Dan is er natuurlijk altijd wel een bedrijf in jouw regio dat jou verder helpt. Het laten vervangen van kozijnen door een professional, heeft wisselende kosten. Dit ligt onder andere aan de hoeveelheid aan werk en wat het bedrijf rekent aan uurtarieven. Benader een aantal betrouwbare bedrijven in jouw buurt om erachter te komen hoeveel het vervangen van jouw kozijnen gaat kosten!

Bestel je nieuwe kozijnen bij ons

Een houten kozijn vervangen, doe je natuurlijk pas als je een nieuw kozijn hebt besteld. Wij hebben een ruim aanbod aan kozijnen, schuifpuien en tuindeuren, zodat je alles heel eenvoudig bij Houtenkozijnonline.nl bestelt. Ons bedrijf hanteert scherpe tarieven, zodat je de kosten van het vervangen van kozijnen laag houdt. Heb je vragen of behoefte aan advies? Bel dan naar 0162 435278 of stuur een e-mail naar info@houtenkozijnonline.nl.