Hoe plaats ik mijn nieuwe raamkozijn?

Montagehandleiding: hoe plaats ik mijn nieuwe raamkozijn?

Je hebt je nieuwe kozijn ontvangen en bent klaar om hem te gaan plaatsen. Er zijn een paar punten waar je rekening mee moet houden. We nemen je stap voor stap mee.

Stap 1: De sloop van het oude kozijn

Je begint met het verwijderen van de draaiende delen (ramen en/of deuren). Bij kozijnen met vast glas snijd je eerst de kitrand los met een lang stanleymes. Je verwijdert de glaslatten en daarna het glas met een zuignap.

Hierna verwijder je de eventuele tussenstijlen en tussendorpels door ze op 2 plekken schuin door te zagen. Je haalt het stukje dat je hebt losgezaagd los en haalt deze er uit. Nu kun je de stijlen en dorpels verder verwijderen (deze kun je nu losbreken).

Hierna verwijder je de buitenstijlen en de dorpels van het kozijn op dezelfde manier. Probeer bij het slopen van de buitenstijlen en de dorpel de bestaande spouwlat te behouden! Laat het eventuele bestaande lood boven het kozijn op zijn plaats zitten en haal het oude kozijn eruit.

Let bij het verwijderen van een bestaand kozijn goed op of het bestaand metselwerk/rollaag boven het kozijn nog goed op zijn plaats zal blijven zitten. Een kozijn mag geen dragende functie hebben.

Stap 2: Zet het kozijn op zijn plek

Bij het plaatsen van het kozijn is het belangrijk om de speling aan de beide zijkanten gelijk te verdelen, zodat de naad rondom het kozijn gelijk is. Dus als je links 3 mm speling hebt, dan moet je rechts ook 3 mm speling hebben.

Het kozijn moet waterpas zijn, zodat je geen problemen krijgt met de bewegende delen. Als het kozijn in de muuropening is geplaatst, is het de bedoeling dat één persoon het kozijn goed op zijn plek houdt. De andere persoon kan het kozijn dan vastschroeven met speciale kozijnschroeven. (aanbevolen schroefafstand is max. h.o.h. (hart op hart) 400mm in de kozijnstijlen).

Test altijd nog een paar keer of het kozijn nog steeds waterpas staat. Het kan zijn dat je iets bent verschoven tijdens het plaatsen.

Bij het plaatsen van een kozijn met gesloten ramen moet je goed opletten dat de hang- en sluitnaden evenwijdig blijven en niet veranderen.

Stap 3: Het afpurren en aftimmeren van het kozijn

De ruimte die overblijft na het monteren van het kozijn, moet rondom afgepurt worden vanuit de binnenzijde. Je spuit de ruimte tussen het kozijn en de stelstrook/muur vol met pur. Je begint altijd achteraan zodat er geen luchtbellen achter de pur ontstaan als het uitzet.

Als de pur droog is, snijd je de overtollige randen af. Hierna kun je de kozijnen aan de binnenkant netjes aftimmeren en is het kozijn helemaal klaar!

Gefeliciteerd je hebt zelf je kozijnen geplaatst!

Stap 4: Beglazen

Je kozijn is geplaatst. Nu is het tijd om je glas te plaatsen. Bekijk deze handleiding waarin we stap voor stap uitleggen hoe je het glas plaatst en afkit.

Stap 5: Het schilderen

We leveren het kozijn altijd met 2 lagen grondverf van 150 mu. Deze laag zorgt voor de eerste bescherming. Maar voor de beste bescherming lak je het kozijn na plaatsing nog af.

Let hierbij op dat je het hang- en sluitwerk niet schildert. Als er toch verf op het hand en sluitwerk of op het glas komt kun je dit het beste direct verwijderen.

Stap 6: Het goed onderhouden van je kozijnen

Om je kozijnen zo lang mogelijk mooi te houden zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het onderhouden van je kozijnen kost niet veel tijd, maar is wel erg belangrijk. Hier lees je waar je allemaal rekening mee moet houden bij de onderhoud van je houten kozijn.

Hoe plaats ik mijn raamkozijn?