Hoe plaats ik een deurkozijn?

Deurkozijn plaatsen

Je hebt je nieuwe deurkozijn ontvangen en bent klaar om hem in de gevel te plaatsen. We nemen je graag stap voor stap mee. Er zijn namelijk een paar punten waar je rekening mee moet houden.

Je deurkozijn plaatsen: stap 1

Voordat je je deurkozijn kunt vervangen, start je uiteraard met het verwijderen van de draaiende delen (de huidige deur). Bij deurkozijnen met vast glas snijd je als eerst de huidige kitrand los. Dit doe je met een lang stanleymes. Je haalt de glaslatten los en daarna verwijder je het glas met een zuignap.

Nu verwijder je de eventuele tussenstijlen en tussendorpels. Dit doe je door ze op twee plekken schuin door te zagen. Je haalt het losgezaagde stuk weg. Nu verwijder je alle stijlen en dorpels, die je eenvoudig kunt losbreken.

Je verwijdert nu de buitenstijlen en de dorpels. Probeer bij de sloop van het te vervangen deurkozijn, de bestaande spouwlat te behouden. Probeer ook het eventuele lood boven je deurkozijn op zijn plaats te laten zitten en haal het oude deurkozijn eruit.

Let op! Bij het verwijderen van het bestaande kozijn is het belangrijk dat het bestaande metselwerk/rollaag boven het kozijn goed blijft zitten. Een kozijn heeft geen dragende functie.

Stap 2: zet het deurkozijn op zijn plek

Bij het plaatsen van je deurkozijn of raamkozijn houd je de speling aan de beide zijkanten gelijk. De naad rondom het kozijn blijft dus altijd even groot. Als je dus links 4 millimeter speling hebt, dan moet je rechts ook 4 millimeter speling hebben.

Zorg dat je deurkozijn waterpas is wanneer je deze gaat vervangen. Anders kan je problemen krijgen met het afhangen van de deur. Als het deurkozijn in de muuropening is geplaatst, zorg je ervoor dat één persoon het kozijn goed op zijn plek houdt. Met speciale kozijnschroeven zorgt de andere persoon dat het kozijn vastgezet wordt. De aanbevolen schroefafstand is maximaal 400 millimeter (h.o.h) hart op hart in de kozijnstijlen.

Test tijdens het plaatsen van je deurkozijn een aantal keer of het nog steeds waterpas is. Als je iets verschoven bent, kun je dit nog op tijd corrigeren.

Let erop dat bij het vervangen van een deurkozijn de hang- en sluitnaden evenwijdig blijven en niet veranderen.

Stap 3: het afpurren en aftimmeren van het deurkozijn

Je hebt nu een ruimte die afgepurt moet worden. Spuit rondom de ruimte tussen het kozijn en de stelstrook/muur vol met pur. Je begint altijd achteraan, zodat er geen luchtbellen achter  het pur ontstaan als het uitzet.

Als het pur droog is, snijd je de overtollige randen af. Hierna timmer je de kozijnen aan de binnenkant netjes af. Je hebt nu helemaal zelf je deurkozijn vervangen, gefeliciteerd!

Stap 4: houd rekening met de dorpel

Zorg ervoor dat de dorpel goede ondersteuning heeft. Zo kan de dorpel niet doorveren of rondstaan. Als de dorpel doorveert, komt er extra nadelige belasting op de verbindingen.

Zorg er altijd voor dat er geschikte ankers geplaatst worden op maximaal h.o.h. (hart op hart) 300 millimeter van elkaar en startend op 150 millimeter vanaf de dagkant van de eindstijl. Zorg ook voor ankers links en rechts onder de tussenstijlaansluiting op 100 millimeter van de dagmaat. Verdeel in het geval van tussenstijlen de ankers ook op maximaal h.o.h. 300 millimeter.

Stap 5: beglazen

Je deurkozijn is geplaatst. Nu is het tijd om het glas te plaatsen. Bekijk deze handleiding waarin we je stap voor stap uitleggen hoe je het glas plaatst en afkit.

Stap 6: schilderen

We leveren je deurkozijn altijd met twee lagen grondverf van 120 mu. Deze laag zorgt voor de eerste bescherming. Voor de beste bescherming lak je het kozijn na plaatsing nog af.

Let hierbij op dat je het hang- en sluitwerk niet schildert. Als er toch verf op het hang- en sluitwerk of het glas komt, kun je dit het beste direct verwijderen.

Stap 7: onderhoud

Houd je kozijnen zo lang mogelijk mooi! Het onderhoud van je kozijnen kost niet veel tijd, maar is wel erg belangrijk. Houd bij het onderhoud van je kozijnen rekening met een aantal zaken, waar wij je graag verduidelijk over geven.

Deurkozijnen op maat bestel je bij ons

Bij Houtenkozijnonline.nl koop je raam- en deurkozijnen, schuifpuien en tuindeuren op maat. Geef je wensen eenvoudig aan ons door met onze handige bestelhulp. Heb je hier hulp bij nodig? Bel dan naar 0162 435278 of stuur ons een e-mail via info@houtenkozijnonline.nl.

Hoe plaats ik een deurkozijn?

Neem contact met ons op bij vragen

Loop je ergens tegenaan of heb je een vraag over het inmeten van je kozijn? Neem dan gerust contact met ons op.