kozijnonderhoud

Onderhoudstips om je kozijnen in topconditie te houden

Wil je jouw kozijnen het hele jaar door mooi houden? De zomer is de ideale periode om je kozijnen te onderhouden omdat er (meestal) minder regen valt. Met deze onderhoudstips zorg je ervoor dat jouw kozijnen het hele jaar door in perfecte conditie zijn en dat ze nog vele jaren mooi blijven.

Kozijnonderhoud: hoe vaak moet je jouw kozijnen schilderen?

Heb je een kozijn in een lichte kleur? Dan wordt aangeraden om deze elke zes jaar over te schilderen. Heb je een donkere kleur zoals zwart, antraciet, of donkerbruin? Dan is het slim om ze elke vier jaar van een vers likje verf te voorzien. Maar de frequentie waarin je moet overschilderen heeft ook te maken met externe factoren zoals het weer. Staat jouw gevel bijvoorbeeld op het Zuidwesten gericht, en staat daardoor de volle zon de hele dag op jouw houten kozijnen te schijnen, dan kan het zijn dat je jouw kozijnen vaker moet overschilderen. Je gevel wordt dan namelijk zwaarder belast, waardoor vaker schilderen aan te raden is.

Elk kozijn strak in de lak

Goed om te weten: Houten Kozijn Online voorziet elk kozijn altijd van de beste kwaliteit voorlak, tenzij je dit anders aangeeft in jouw bestelling. Hierdoor is jouw kozijn bij aanschaf al direct goed in de lak gezet en kan deze de komende jaren prima zonder een verfbeurt. Uiteraard is het wel aan te raden om je kozijnen regelmatig schoon te maken.

onderhoud schuifpui

Schuifpui onderhoud: elke vijf jaar schilderen

Het hout van je schuifpui dient elke vijf jaar geschilderd te worden. Dit komt doordat een schuifpui meestal intensief gebruikt wordt. Het grote voordeel van een houten schuifpui is dat je deze makkelijk over kunt schilderen als je smaak verandert. Heb je bijvoorbeeld altijd een witte schuifpui gehad en ben je ineens toe aan een nieuwe kleur, dan kun je deze makkelijk van een nieuw kleurtje voorzien.Let wel op dat het twee dagen niet regent als je jouw schuifpui gaat overschilderen.

Onderhoud houten kozijnen: een tot twee keer per jaar schoonmaken

Los gezien van de ramen zemen, hoef je houten kozijnen slechts één tot twee keer per jaar goed schoon te maken. Maak hiervoor een sopje van niet-agressief schoonmaakmiddel (zoals water en Dreft) zodat de lak niet aangetast wordt. Pak vervolgens een schone, zachte doek en verwijder hiermee het vuil van de kozijnen. Is het kozijn helemaal schoon? Veeg dan de kozijnen af met een zachte doek met schoon water en veeg het hele kozijn af zodat alle schoonmaakmiddelen verwijderd worden. Dit hoef je slechts een tot twee keer per jaar te doen.

Neem contact met ons op bij vragen

Loop je ergens tegenaan of heb je een vraag over het inmeten van je kozijn? Neem dan gerust contact met ons op.