dubbel of triple glas

Wat is het verschil tussen dubbel en triple glas?

Koop je nieuwe kozijnen, dan heb je keuze uit verschillende soorten glas. Kies je dubbel of triple glas? En wat zijn de verschillen eigenlijk? In deze blog lees je waar je op moet letten bij het uitzoeken van glas voor jouw kozijn. 

De beste match voor jouw woning

Je kijkt er letterlijk elke dag doorheen, en toch is glas vaak niet het eerste wat in je opkomt als je gaat verbouwen. De glassoort die je kiest, is echter in grote mate bepalend voor de isolatie en energie-efficiëntie in huis. Kies je voor goed tot uitstekend isolerend glas, dan kan dit je uiteindelijk weer een lagere energierekening opleveren. Dubbel of triple glas geeft daarbij ook een bepaalde uitstraling aan je woning.  Wil je dus de perfecte match voor jouw huis, dan is het slim om hier alvast over na te denken.

Waarom is de juiste glaskeuze zo belangrijk?

Voor je houten kozijnen is het selecteren van het juiste glas van groot belang voor isolatie, en het energieverbruik in je woning. Je kunt kiezen uit HR-glas, HR++-glas en HR+++-glas.

Elke glassoort heeft zijn eigen unieke voordelen.. Naast financiële voordelen dragen dubbel en triple glas bij aan een lagere CO2-uitstoot en verbeteren ze jouw wooncomfort door het minimaliseren van tocht en koudeval. Op Houtenkozijnonline.nl vind je maatwerkoplossingen voor houten kozijnen met zowel HR++- als HR+++-glas.

dubbel of triple glas

Wat is HR-glas?

‘HR’ staat voor ‘hoog rendement’. HR-glas is ontwikkeld om de isolatie van woningen en gebouwen te verbeteren. Dit glas is opgebouwd uit twee glasplaten met een lucht- of edelgaslaag ertussen, meestal het edelgas argon. De luchtlaag in het glas vermindert de warmteoverdracht tussen binnen en buiten. HR-glas is ook voorzien van een speciale coating die warmte naar binnen terugkaatst. Simpel gezegd: hoe meer plusjes er achter ‘HR’ staan, hoe beter de isolatie van het glas.

Wat is de U-waarde?

De U-waarde, of warmtedoorgangscoëfficiënt, meet hoeveel warmte per seconde per vierkante meter en per graad temperatuurverschil door een materiaal wordt doorgelaten. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie van de constructie. Let dus op of het glas een lage U-waarde heeft.

Welke soorten HR zijn er?

Je kunt bij Houten Kozijnen kiezen uit HR++-glas en HR+++-glas. Er bestaat ook HR-glas, maar bij Houten Kozijn Online leveren we uitsluitend dubbel en triple glas, omdat dit de beste glaskwaliteit is en het beste isoleert. Beide soorten zijn uitstekend isolatieglas. Het verschil tussen HR++ en triple glas zit hem in het aantal glaslagen en in de dikte van het totale glaspakket.

HR++-glas

HR++-glas biedt zeer goede isolatie door de vulling met edelgassen. Doordat de ruimte tussen de glasplaten wordt gevuld met een edelgas (zoals krypton of argon) verhoogt de isolatiewaarde. De coating op HR++-glas is op innovatieve wijze verbeterd, zodat het glas nog meer warmte terug in de woning reflecteert. HR++-glas heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is daardoor ontzettend populair. De U-waarde van dubbel glas is tussen 1,3 en 1,6. 

Dikte HR++-glas

De dikte van dubbel glas is minimaal 24mm. Kies je voor gelaagd of gehard glas, dan wordt dubbel glas nog dikker. De dikte is dan afhankelijk van of je 1- of 2-zijdig gelaagd glas of gehard glas kiest. 

HR+++-glas

HR+++-glas, ofwel driedubbel of triple glas heeft drie glaslagen en twee gasgevulde ruimtes tussen de lagen in. Dit biedt de hoogste isolatiewaarde en energiebesparing. HR+++-glas is duurder dan HR++-glas. De U-waarde van triple glas ligt tussen 0,5 en 1,2.

Dikte HR+++-glas

De dikte van triple glas is minimaal 36 mm. Dit kan dikker worden als je voor gelaagd glas kiest. Dit scheelt tot wel 6mm in dikte. Hoewel HR+++-glas dikker is dan zijn voorgangers, maken moderne kozijnontwerpen dit verschil nauwelijks merkbaar, waardoor de kozijnen hun mooie look en feel behouden. Heb je hier een specifieke vraag over, dan kun je het beste contact opnemen met onze klantenservice

Wat zijn de kosten van HR++- en HR+++-glas?

De kosten van dubbel of triple glas per m2 verschillen van elkaar, omdat triple glas duurder is per m2. De prijs voor dubbel glas (HR++)- of driedubbel HR+++-glas is afhankelijk van de afmetingen van je kozijn en of je 1-zijdig of 2-zijdig gelaagd glas wilt, of gehard glas. De keuze tussen HR++-glas en HR+++-glas hangt dus af van je prioriteiten op het gebied van energie-efficiëntie. HR++ en HR+++-glas verminderen warmteverlies aanzienlijk en leiden tot lagere stookkosten, wat ze op lange termijn voordeliger maakt.

Dubbel glas of triple glas bestellen

Wil je nieuw dubbel glas plaatsen of jouw oude dubbelglas kozijnen vervangen? Of wil je van triple glas de kosten weten? Met onze kozijnenconfigurator bereken je eenvoudig zelf de prijs van HR++ of HR+++-isolatieglas. Zo weet je precies wat de prijzen voor jouw dubbel glas kozijnen worden. Bekijk ook eens onze raamkozijnen, houten schuifpuien, houten tuindeuren en houten deurkozijnen. Je kunt bij elk product eenvoudig de gewenste glassoort selecteren en de juiste maten invoeren.

Meer weten? Onze klantenservice helpt je graag!

Met bovenstaande tips kun je een weloverwogen keuze maken voor het glas in jouw kozijnen. Twijfel je nog over welke glassoort het beste is? Overweeg dan alle factoren zoals kosten, isolatie, U-waarde, duurzaamheid, comfort en het uiterlijk van de kozijnen bij je keuze. HR++-glas biedt voldoende isolatie voor de meeste woningen, terwijl HR+++-glas optimaal is voor maximale energiebesparing en comfort. Vraag vrijblijvend een offerte aan of bel direct met onze klantenservice via: +31 162 435278 voor persoonlijk advies.

Neem contact met ons op bij vragen

Loop je ergens tegenaan of heb je een vraag over het inmeten van je kozijn? Neem dan gerust contact met ons op.