Hoe plaats ik mijn raamkozijn?

Hoe plaats ik mijn nieuwe raamkozijn?

Montagehandleiding: hoe plaats ik mijn nieuwe raamkozijn?

Heb je je nieuwe houten kozijn van ons ontvangen en wil je deze nu zelf gaan plaatsen? Hoe je je kozijn moet plaatsen, leggen wij graag in een duidelijk stappenplan aan je uit. Volg deze zorgvuldig om tot een mooi eindresultaat te komen!

Stap 1: de sloop van het oude kozijn

Voor dat je een nieuw houten kozijn kunt plaatsen, moet je natuurlijk beginnen met het verwijderen van het oude raamkozijn. Begin met het verwijderen van de draaiende delen (ramen en/of deuren). Bij kozijnen met vast glas snijd je eerst de kitrand los met een lang stanleymes. Je verwijdert de glaslatten en daarna het glas met een zuignap.

Hierna verwijder je de eventuele tussenstijlen en tussendorpels door ze op twee plekken schuin door te zagen. Je haalt het stukje dat je hebt losgezaagd los en haalt deze eruit. Nu kun je de stijlen en dorpels verder verwijderen (deze breek je nu los).

Hierna verwijder je de buitenstijlen en -dorpels van het kozijn op dezelfde manier. Probeer bij het slopen van de buitenstijlen en -dorpels de bestaande spouwlat te behouden. Laat het eventuele bestaande lood boven het kozijn op zijn plaats zitten en haal het oude kozijn eruit.

Let op! Bij het verwijderen van een bestaand kozijn is het van belang dat het bestaande metselwerk/rollaag boven het kozijn goed op zijn plaats blijft zitten. Een kozijn mag geen dragende functie hebben.

Stap 2: zet het kozijn op zijn plek

Bij het plaatsen van een nieuw houten kozijn is het belangrijk om de speling aan beide zijkanten gelijk te verdelen, zodat de naad rondom het kozijn gelijk is. Dus, als je links 3 millimeter speling hebt, dan moet je rechts ook 3 millimeter speling hebben.

Het kozijn moet waterpas zijn, zodat je geen problemen krijgt met de bewegende delen. Als het kozijn in de muuropening is geplaatst, is het de bedoeling dat één persoon het kozijn goed op zijn plek houdt. De andere persoon kan het kozijn dan vastschroeven met speciale kozijnschroeven. (aanbevolen schroefafstand is max. h.o.h. (hart op hart) 400 millimeter in de kozijnstijlen).

Test altijd nog een paar keer of het kozijn nog steeds waterpas staat. Het kan zijn dat je iets bent verschoven tijdens het vervangen van je kozijn.

Let bij het plaatsen van een houten raamkozijn met gesloten ramen goed op dat de hang- en sluitnaden evenwijdig blijven en niet veranderen.

 

Stap 3: het afpurren en aftimmeren van het kozijn

De ruimte die overblijft na het monteren van het kozijn, moet rondom afgepurt worden vanuit de binnenzijde. Je spuit de ruimte tussen het kozijn en de stelstrook/muur vol met pur. Je begint altijd achteraan, zodat er geen luchtbellen achter het pur ontstaan als het uitzet.

Wanneer het pur droog is, snijd je de overtollige randen af. Hierna kun je de kozijnen aan de binnenkant netjes aftimmeren en is het kozijn helemaal klaar.

Gefeliciteerd, je weet nu hoe je je kozijn zelf kunt plaatsen!

Stap 4: beglazen

Je kozijn is geplaatst. Nu is het tijd om je glas te plaatsen. Bekijk deze handleiding waarin we stap voor stap uitleggen hoe je het glas plaatst en afkit.

Stap 5: het schilderen

We leveren het kozijn altijd met twee lagen grondverf van 120 mu. Deze laag zorgt voor de eerste bescherming. Voor de beste bescherming lak je het kozijn na plaatsing nog af.

Let hierbij op dat je het hang- en sluitwerk niet schildert. Als er toch verf op het hand- en sluitwerk of op het glas komt, verwijder dit dan direct.

Stap 6: onderhoud van je kozijnen

Een nieuw houten kozijn moet na het plaatsen ook nog aandacht krijgen. Onderhoud duurt niet lang, maar is wel erg belangrijk. Houd het kozijn zo lang mogelijk mooi door rekening te houden met een aantal zaken. Welke zaken dit zijn, lees je hier.

Vraag ons om hulp

Heb je vragen tijdens het plaatsen van je houten raamkozijn of deurkozijn? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0162 435278. Ook is het mogelijk om een e-mail te sturen naar info@houtenkozijnonline.nl.

Hoe plaats ik mijn raamkozijn?

Neem contact met ons op bij vragen

Loop je ergens tegenaan of heb je een vraag over het inmeten van je kozijn? Neem dan gerust contact met ons op.